Nieuwsbrief september 2020

Hallo Gastvrij Heuvellanders,

Tja, bijeenkomsten zoals op de foto zitten er voorlopig niet in, we hebben het vaak erg gezellig gehad met goede bijeenkomsten, op goede locaties en vooral met goede gasten. Sprekers en proeverijen van bijzondere aard drukten steeds een stempel op deze memorabele bijeenkomsten.

Waar ik de aandacht voor wil vragen is het feit dat deze bijeenkomsten bedoeld waren om bewustzijn te creëren.
Bewustzijn over genieten, even stil staan bij mooie momenten, je zegeningen tellen en je te realiseren dat als we het mooie niet verzorgen en doorgeven we enorme roofbouw plegen en straks alleen nog maar verhalen vertellen uit dat verleden.
Dat zou toch jammer zijn….
Nieuwe mooie verhalen ontstaan immers alleen maar als we de genietmomenten vermenigvuldigen, als we doorzorgen!

Lubach hield afgelopen zondag wel een heel mooi pleidooi over trucjes en kunstjes om de slagingspercentages op scholen te laten stijgen maar dat de kennis in het algemeen erg wordt uitgedund.
Het ging in dit geval over begrijpend lezen maar laten we eerlijk zijn, verdunnen en vermenigvuldigen is wel een thema van deze tijd. Smaak en gevoel gaan veelal verloren en als opgejaagde dieren vervolgen we onze weg……

Er is werk aan de winkel zou ik zeggen en we hebben nu de gelegenheid om dat zorgvuldig aan te pakken.
Corona heeft de rem er namelijk behoorlijk op gezet en nog meer dan voorheen worden we met de neus op de feiten gedrukt.
Die overvolle agenda, die overvolle productielijn, die overvolle vliegtuigen, die overvolle klassen, die overvolle verblijven en het gejaag op iedere rotonde leidde er veelal toe dat we alleen maar recht op ons doel af wilden gaan.

Nauwelijks mooie omwegen, te weinig gezonde afwegingen, geringe koestermomenten, bijna geen morele overwegingen over wat wel en vooral niet kan en al helemaal geen gewetensvragen over de gevolgen van ons handelen op lange termijn…….nee……doorrammen, erin stampen, fijnhakken en snel doorslikken zonder zorgvuldig te bijten, fatsoenlijk te proeven en……te genieten!

Jammer toch?!
Kunnen we iets doen?
Ja hoor!
Vertragen, tijd en rust nemen en vooral veel zuurstof in ademen.
Door van die rotonde af te komen en eens een veld weg in te rijden.
Verras jezelf eens met nieuwe wegen en omgeving, dat werkt verfrissend!
Laten we deze vervelende tijd ook gebruiken om pas op de plaats te maken en goed door te zorgen.
Het is nu tijd om plannen te maken.
Laten we beginnen, of liever gezegd doorgaan, met de scholen te stimuleren én te ondersteunen in hun nieuwe initiatieven, andere of aangepaste methodes en maximaal participeren.
Laten we samen goede vakmensen en ambassadeurs af leveren.
Dat moeten we toch voor elkaar krijgen…?!
En als laatste,
Laten we vooral TROTS zijn want dat lusten we allemaal!

Gastvrije groet, Jack