Nieuwsbrief april 2020

Nieuwsbrief april 2020

Hallo Participanten van de Stichting Gastvrij Heuvelland,
 
Nog even in het kort de kernpunten van mijn laatste betoog:
– Gaan we verder met symptoombestrijding of gaan we gezamenlijk stappen ondernemen die echt zoden aan de dijk zetten?
– Moet onze economie weer volop gaan draaien zonder ons af te vragen waar de grenzen moeten liggen en wat echt goed voor ons is?
– Gaan we structureel iets doen aan onze weerbaarheid door preventief goede maar vooral gezonde keuzes te maken?

Laten we eerlijk zijn:
We geven nu miljarden uit aan schade die we zelf veroorzaakt hebben, we dachten nauwelijks na over wat we aten, waar het vandaan kwam en hoe de boer het kan rooien zonder al die druk van bovenaf met regelgeving, discutabele tussenhandel en verschrikkelijk hoge kosten om überhaupt te kunnen produceren.
We gaan nog iedere dag naar de supermarkt en kopen vlees, vis, gevogelte en groenten die vol zitten met pesticiden en antibiotica en vragen ons nauwelijks af wat dat doet met onze resistentie.
Moeten we werkelijk drie jaar per jaar vliegend op vakantie, voorjaar naar Marbella, zomervakantie op Tenerife en herfstvakantie naar Thailand?
Rijden we de auto niet al te gemakkelijk als we zien hoe we het nu rooien door efficiënt in te kopen door even te communiceren met elkaar wat we ook alweer nodig hadden en dat vervolgens af te stemmen?

Voor al deze vragen zijn er wel overkomelijke oplossingen te bedenken zoals vakantie een keertje minder en in eigen land stimuleren, de boer direct laten leveren aan de klant met nadruk op eerlijke, gezonde producten van hoge kwaliteit en lage kwantiteit.
Want ik zei al eerder dat de virussen blijven muteren en de natuur gewoon zijn werk blijft doen en best wel raad weet met de kunstgrepen die wij als mens daarop uitoefenen. We zullen moeten werken met medewerking van de natuur en niet er tegen in!

Zat vragen die we ons kunnen stellen als we voor de spiegel staan, nietwaar?

Ik kreeg vanmorgen een vraag van een collega ondernemer die zich afvraagt hoe het straks verder gaat…..
Ik denk dat een ieder van ons zich die vragen al heeft gesteld en best wel een uitdaging ziet in hoe we dat voor elkaar gaan krijgen.
In de 1.5 meter regel zitten heel veel zaken verborgen zoals:
– Hoe komen gasten naar binnen en naar buiten als je geen tweede toegang hebt?
– Hoe gaan ondernemers en gasten, eenmaal binnen, om met bijvoorbeeld het toiletbezoek, gaan we nummertjes trekken?
– Hoe gaan we om met de hygiëne maatregelen die in het verlengde daarvan genomen moeten worden zoals schoonmaak, desinfectie enz?
– Hoe reiken we de gerechten aan in een restaurant dat maar zeven tafeltjes heeft, waar geen serveerwagen kan rijden?
– Hoe lang gaat het duren voordat er weer 4tjes, 6sjes en grotere gezelschappen gaan reserveren?
– Kan ik mijn restaurant rendabel bestieren met 5 tafeltjes van 2 personen per avond?
en wellicht nog tientallen andere vragen……

Een ding is zeker, we gaan veel omzet inleveren omdat we andere keuzes moeten gaan maken en de vraag is of dit voor jou een optie is of überhaupt tot de mogelijkheden behoort….

Moeten we hierover in een forum eens de koppen bij elkaar steken en hierover gaan bakkeleien?
Lijkt me wel!
Soms is het ook goed om van je af te schrijven en je gedachten hierover aan het “papier” toe te vertrouwen.
Zo zouden we elkaar kunnen inspireren om een goede weg te vinden naar “hoe verder”.
Los daarvan is samen de schouders eronder altijd een goede zaak!
Laat maar weten of dit een idee is, dan kijk ik ondertussen naar de mogelijkheid om de verzamelde info  te projecteren op Gastvrij Heuvelland,

Gastvrije groet,
Jack