Nieuwsbrief juni 2017

Even iets heel anders;
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Yvonne Hoogstraaten van Podium 24 schreef mij het volgende
In het heuvelland is sprake van veel openstaande vacatures in de horeca. Als werkgeversservicepunt voor het Heuvelland houdt Podium24 zich onder anderen bezig met het creëren van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen deze groep mensen bevinden zich kandidaten met een behoorlijk arbeidspotentieel. Echter kunnen zij te maken hebben met wat beperkingen zoals een urenbeperking, beperktere belastbaarheid, gebrek aan specifieke werkervaring etc. Vanuit onze ervaring weten wij dat deze kandidaten met enige gerichte training op taakniveau in een passende werkomgeving zeer waardevolle en productieve werknemers kunnen zijn.

Wij zien voor deze werknemers zeker mogelijkheden in de horeca. Podium24 heeft toegang tot het bestand binnen de gemeenten van mogelijke kandidaten, heeft ruime ervaring met het opzetten van leerwerk projecten met uitstroom en is volledig op de hoogte van subsidiemogelijkheden. Onze dienstverlening wordt aangeboden namens de zes heuvelland gemeenten.

Om de haalbaarheid van een dergelijk project te onderzoeken hebben we partners nodig vanuit de horeca. Er is reeds een verkennend gesprek gevoerd met Horecare en zij zijn enthousiast over een samenwerking en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt voor dit project. De volgende stap is dat wij (Podium24 en Horecare) graag aan tafel willen met Jack Janssen namens Gastvrij Heuvelland en een aantal horecaondernemers met een personele vraag die openstaan voor het onderzoeken van mogelijkheden voor de genoemde doelgroep. Voorwaarden voor een succesvol project zijn de samenwerking en bundeling van ervaring en inzicht.

Hieronder alvast wat reactie’s van ervaringsdeskundigen….

Een aantal reacties: 

  • Jeffrey Dassen van Koenen en Co:  Ik heb met een tweetal relaties van mij ervaring met Podium 24. Een prima initiatief wanneer je als ondernemer en werknemers hier samen voor open staat. Het is wel goed om vooraf duidelijke afspraken te maken. Want vaak wil de ondernemer meer en wil de betreffende arbeidskracht dat ook, maar wordt dat door Podium 24 ingedamd, vanuit een stukje zorgplicht.
  • Evi Rothenburg, BAKster: Ik vind dit een interessant en leuk project. Zelf heb ik de afgelopen 2 jaar ook met een jonge vrouw van 26 gewerkt, die mij ondersteunde in de workshops vlaai en brood bakken. Het nadeel bij mij was (en is) dat ik niet continu in een vast ritme workshops heb. Wel meestal in de weekenden. Voor deze jonge dame was dit geen probleem. Ik wil wel samen met Podium 24 kijken of er mogelijkheden zijn binnen de activiteiten van Bakster om met een of twee mensen te werken.
  • Paula van Komen, Brasserie Hilleshagen: Laat mij maar weten waar en wanneer de bijeenkomst is. Ik ben daar graag bij.
  • Leonda van Houtem, Oude Brouwerij, Mechelen: Geweldig initiatief, alleen weet ik uit ervaring dat dit binnen ons bedrijf maar moeilijk in te passen is. Wij werken te veel ad hoc ( ondanks de vooruit geplande roosters ), pieken ontstaan plotseling waarbij de werkdruk op een persoon sterk, van het ene op het andere moment, kan verhogen. Wij hebben dit al meerdere malen geprobeerd, dit kan inderdaad goed gaan, helaas hebben wij meerdere malen niet zo een goede ervaringen gehad. Heel veel tijd, energie en zelfs persoonlijke aandacht in iemand gestoken, ze keren de kont en vervolgens is de werkgever de boosdoener. Laat mij maar zien dat het anders kan, dan ben ik de laatste die hier niet positief tegenover zal staan. Heb je een bedrijf met veel regelmaat, vaste werktijden, vaste teams op vast rooster dan geef ik het een kans van slagen. Is de job coach zeer betrokken, straalt deze dezelfde energie uit als de ondernemer en wil de werknemer op gelijke wijze meedraaien en vechten voor resultaat ( zowel binnen het team als naar de ondernemer toe), ook dan zou het kunnen. Tot zover mijn reactie hierop, ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen en dat jullie ons er misschien weer van kunnen overtuigen dat het wel goed zou kunnen gaan binnen ons team. Tot op heden zijn wij dusdanig beschadigd door mensen waar wij het beste mee voor hadden dat wij de stap voorlopig niet meer durven te wagen.
  • Yvonne Hoogstraaten, Podium 24: Wat goed om vanochtend van jou te horen dat je al reacties hebt ontvangen! Ik ben heel benieuwd. Tevens heb ik deze week gehoord dat er regionaal nog een nieuw potje is voor initiatieven zoals we die nu proberen van de grond te krijgen dus dat is ook mooi! Ger Quaden, Chriske, Margraten had mij ook al laten weten verder mee te willen praten.
  • Jerome Stravers van Horecare: graag willen we hier ons steentje aan bijdragen.
  • Jack Janssen, Gastvrij Heuvelland: Het is duidelijk dat er verschillende ervaringen tot verschillende resultaten hebben geleid. Het behoeft geen betoog dat dit segment,deze groep mensen een andere benadering vraagt, zeker als het gaat om begeleiding en training on the job. Voor verschillende bedrijven een enorme uitdaging. Ook hier is zeker van toepassing dat investeren in rustige tijden een noodzaak is, je medewerkers klaar stomen voor het grote werk en smeden als een team doe je vóór de competitie, niet tijdens want dan verlies je te veel wedstrijden…..zie nieuwsbrief mei 2017.  http://gastvrijheuvelland.nl/2017/06/01/2096/
De vraag is nu:
* Wie sluit zich aan om mee te denken en eventueel mee te handelen?
* Per slot van rekening verdienen we allemaal een kans, niet?
* Wie is bereid om Podium 24 hierin bij te staan?
* Wie wil zich aanmelden om eens vrijblijvend met Yvonne in gesprek te gaan over de mogelijkheden hieromtrent?
* Welk bedrijf is bereid mee te investeren in en voor een kansarme groep mensen die er dolgraag bij willen horen?
Per slot van rekening verdienen we allemaal een kans, niet?
Yvonne Hoogstraaten: 
yvonne.hoogstraaten@podium24.nl  
Hier ook de  link naar onze website met een duidelijk filmpje van Locus Netwerk op staat over inclusief ondernemen:
http://www.podium24.nl/diensten

Gastvrij Heuvelland zet ook dit onderwerp op de agenda van de volgende bijeenkomsten zodat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen hieromtrent….
In ons blog is alle info nog eens verzameld, dus klik op http://gastvrijheuvelland.nl/over-ons/blog/ en je hebt een goed overzicht van wat er allemaal op touw staat.